Yeni yıl

Suyu Nasıl İçmeliyiz?

Her kafadan bir ses çıkıyor. Kalkar kalkmaz ılık su için diyen var, soğuk su yağları parçalıyor metabolizmayı hızlandırıyor diyen var, sıcak su yağları yakar diyen var. Peki hangisi daha Doğru?

Suyun sıcaklığı ne olursa olsun su içmek, gün boyunca daha düşük enerji (Kalori) alımına destek olur. Özellikle, şekerli içeceklere alternatif olarak su içmek mevcut vücut ağırlığını korumayı kolaylaştırır.

Soğuk Su içmek, onu sindirirken fazladan birkaç kalori yakmanıza yardımcı olabilir, çünkü vücudunuzun mevcut sıcaklığını korumak için biraz daha çok çalışması gerekir. Ancak soğuk su içmenin kilo kaybını desteklemediğidir.

Önemli olan suyun sıcaklığı değil, gün içinde yeterli su içip içmediğinizdir

Soğuk su ve soğuk içecekler kan damarlarını daraltır ve sonuçta sindirimi kısıtlayabilir. Aynı zamanda sindirim sırasında besin emiliminin doğal sürecini de engelleyebilir. Vücudunuz, vücut ısısını düzenlemekle meşgul olurken, odağı sindirimden sapabilir. Çünkü vücudunuz bu sıcaklığı düzenlemek için enerji harcayarak bunu telafi eder. Ancak, bu durum suyun ne kadar soğuk olduğuna, ne kadar su içtiğinize ve yediğiniz öğünün içeriğine bağlı olarak değişir. Sonuçta, içtiğiniz suyun sıcaklığı hayati bir değişime neden olmaz. Yani aslında metabolizma hızını artırıyor ama, attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmez sözü gibi o kadar küçük bir katkıdır ki, yağlarınızı yakmanıza neden olmaz.

Su içmek sindirim sisteminin hareketli kalmasına yardımcı olur. Su, midenizden ve bağırsaklarınızdan geçerken, vücut atıkları daha iyi ortadan kaldırabilir. Bazıları sıcak su içmenin özellikle sindirim sistemini harekete geçirmek için etkili olduğuna inanıyor. Bunun açıklaması; sıcak suyun, yediğiniz ve vücudunuzun sindirmekte zorluk çekmiş olabileceği yiyecekleri de çözebileceği ve dağıtabileceğidir. Bu faydayı kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak bir çalışmada ameliyattan sonra ılık suyun bağırsak hareketleri ve gaz atılımı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir. Bu arada, sıcak su içmenin sindiriminize yardımcı olduğunu düşünüyorsanız, bunu bir çare olarak kullanmanın bir zararı yoktur.

 önemli olan içme suyunun sıcaklığı değil ne kadar içtiğinizdir. Yeterli su içmek, hücrelerinize besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olabilir. Bakterilerin ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Uygun sindirim ve kabızlığın önlenmesi için günlük yeterli su içmek şarttır.

Su sıcaklığının kilo kontrolü üzerine farklı etkileri mevcuttur. Sıcak su bağırsak ileti sistemini uyararak sindirimi hızlandırır. Bunun yanında soğuk su içtiğimizde vücudumuz ideal sıcaklığına ulaşmak için ekstra kalori harcar.Ilık ve sıcak su midede daha uzun süre durduğu için mideyi daha fazla işgal edecek ve çabuk acıkma hissini baskılar

Soğuk su içtiğimizde vücudumuz ekstra kalori harcar. Alınan soğuk suyu vücudumuz ideal sıcaklığına ulaştırmak için bardak başına ekstra yaklaşık 8 kalori yaksa da bu durum günlük alınan ve verilen kalori miktarı düşünüldüğünde yeteri kadar önemli bir miktar değildir.

Tüketilen suyun sıcaklığının artırılması ile metabolizma hızı da artar ancak burada aşırı sıcak su içilmemesi gerekir. Çünkü sıcak su ile maalesef ağız boşluğu dil damak mide borusu yaralanmaları görülebilir. Hatta uzun süreli sıcak gıdalara ve suya bağlı olarak oluşan tahribat ile Yemek borusu kanserlerine de yatkınlık artabilmektedir. Yine aşırı soğuk su ile de diş, diş eti hasarları ile diş, boğaz ağrıları görülebileceği unutulmamalıdır.

Burada suyun sıcaklığından ziyade yeteri kadar alınıp alınmaması önemlidir.

 Kilo kaybından bağımsız olarak sağlıklı bir yaşam düşünüldüğünde yaşa, kiloya ve boya göre hatta bulunduğumuz yerin sıcaklığına göre günlük alınması gereken su miktarı farklıdır. Genel olarak tavsiyem yemeklerden en az 15 dakika önce veya yemekten en az 30 dakika sonra su tüketiminin yapılması ve suyun normal oda sıcaklığında tüketilmesidir.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright © 2009 Alanya Ticaret Rehberi bir HBZ GRUP kuruluşudur.