su şişelerindeki tehlikeler, şişelerin ne kadar sık kullanıldığına ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak değişebilir.
Bu iddia bazı araştırmalarda doğru olabilir. Su termosları ve şişeler, sık sık kullanıldıkları ve düzenli olarak yıkanmadıkları durumlarda bakteri ve diğer mikroorganizmaların çoğalması için uygun bir ortam sağlayabilirler.
Bazı araştırmalar, tekrar kullanılabilir su şişelerinin içinde 100 ml suya kadar ortalama 100.000 mikroorganizma bulunduğunu göstermektedir. Diğer araştırmalar, su termoslarının içindeki bakteri sayısının bir klozet kapağından 40.000 kat daha fazla olabileceğini göstermiştir.
Ancak, bu tür mikroorganizmaların çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır. Ayrıca, düzenli olarak şişelerinizi yıkayarak ve dezenfekte ederek bu riskleri azaltabilirsiniz. Özellikle paslanmaz çelik veya cam gibi malzemelerden yapılmış su şişeleri, plastik şişelere göre daha az bakteri barındırır ve daha kolay temizlenebilirler.
Şişenin en tehlikeli yeri ağzı ve açılabilir kapağı. Bu alanlar bakterilerin tam anlamı ile yuvası haline geliyor ve bu noktalar 30 milyon CFU içeriyor. Karşılaştırma yapmak isterseniz, klozet kapağında bu rakam 515.
20,8 milyon ortalama CFU sayısı ile tekrar kullanılabilen su şişeleri, bilgisayar farelerinden yaklaşık 5 kat daha fazla bakteri barındırıyor. Bilgisayar farelerinde ölçülen CFU rakamı 5 milyon civarı
Siz yine de şişelerinizi atmayın!
Tüm bu rakamlara rağmen, uzmanlar şişelerde bulunan bakterilerin insanlara zararlı olduğuna dair çok az kanıt olduğunun altını çiziyor.
Londra’da bulunan Imperial College’da moleküler mikrobiyolog Dr. Andrew Edwards şunları söylüyor: “İnsan ağzı çok sayıda ve türde bakterinin yuvasıdır. İçeceklerimizi barındıran kapların mikroplarla kaplı olması da şaşırtıcı değil.”
“Evimizde bulunan bir çok şey, örneğin musluklar da zararsız bakterilerle dolu. Şişenizi temiz tutmanız, sıcak sabunlu su ile yıkamanız önemli olsa da, bakterilerin varlığı ciddi bir sorun yaratmıyor. Bu araştırmada karşılaşılan bakterilerin insan sağlığına zararlı olduğuna dair kanıt da bulunmuyor. Aslında evlerdeki musluklar da çoğunlukla insanlara zararı olmayan bakterilerle kaplı durumdadır.”
Reading Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. Simon Clarke ise yaptığı açıklamada, baterilerin türünün önemli olduğunun altını çiziyor: “Bakterilerin sorun yaratıp yaratmaması, tamamen türlerine bağlı. Bir süre temizlenmeyen bir eşyada yüksek miktarda bakteri birikimi sorun olsa da, tehlikeli olacağı anlamına gelmiyor. Su şişesinden hasta olan kimseyi duymadım şimdiye kadar.”
Clarke, sözlerini şöyle bitiriyor: “Su şişeleri büyük ihtimalle insanların zaten ağızlarında olan bakterilerle kirleniyor.”
Yorumlar