İşitme Sağlıgınız Çok Önemli

İşitme kaybı, tahmin edilenden daha sık görülüyor. Türkiye’de yaklaşık 9 milyon kişinin işitme kaybı ile yaşadığı biliniyor ancak son teknoloji ile geliştirilmiş işitme cihazları ve düzenli kontrollerle işitme kaybına destek olunabiliyor.

İşitme kaybı çok yaygın bir sağlık sorunu olsa da belirtileri yaşayan birinin bunu kabul etmesi ya da dile getirmesi yıllarını bulabiliyor. Oysa ki işitme cihazı kullanılması gereken durumda vakit kaybetmeden işitme merkezine başvurulması gerekir,size özel işitme cihazınızı almalısınız

Belirtilere dikkat

  • “Duyuyorum ama anlamıyorum” diyerek sesleri duyduklarını ama söylenenleri anlamakta zorlandıklarını

  • Sık sık söylenenleri tekrar ettirme ihtiyacı duyduklarını

  • Özellikle kalabalık ve gürültülü ortamlarda sohbeti takip edemediklerini belirtirler.

  • Bununla birlikte sesin geldiği yönü de tayin etmekte zorlanırlar.

İşitme kulakta başlayıp beyinde devam eder

Kulaklarımız dışarıdan gelen tüm sesleri alıp, beyne iletmek için bir aracıdır. Kulaktan beyne giderken uğranılan her durakta sesler temizlenmeye ve anlam kazanmaya başlar beyne ulaştığında ise tam olarak anlamlandırılır.

İşitme kaybı ile, kulak daha az işitmeye başlar ve beyne giden yolculukta seslerin kalitesinin azalmasına yol açar. Bununla birlikte duyuyorum ama anlamıyorum demeye başlarız.

Yaşlandıkça iç kulakta meydana gelen değişikliklerden kaynaklı aşınma ve yıpranma kademeli olarak işitmenin etkinliğini azaltır. İşitme zayıflamaya başladığında, alçak sesle yapılan konuşmaları, kadın ve çocuk sesi gibi yüksek frekanstaki sesleri duymak güçleşir. Yaşa bağlı işitme kaybı, arka planda gürültü olan durumlarda konuşmanın parçaları işitilebiliyor olsa bile takip etmeyi çok güçleştirebilir.

İşitme Kaybı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İşitme kaybı geri döndürülemez ve tedavi edilmediğinde zaman içinde daha da ilerleyebilir. Bunun yanında kişinin yaşadığı duyduğunu anlama ve algılama problemleri işitme kaybı artmasa da giderek artış gösterir. Bununla birlikte;

  • Sosyal izolasyon ve depresyon riski

  • Denge bozuklukları ve düşmeye bağlı yaralanma riski

  • Demans ve Alzheimer riskini artırabilir.

İşitme Kaybı Kişiye Özgüdür

İşitme kaybının türü, şiddeti ve seslerin ayırt edilme becerisi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle işitme cihazı seçimi ve uygulamasının kişinin işitme kaybı türü, derecesi, yaşam tarzı ve ihtiyaçlarına göre işitme uzmanlarınca yapılması önemlidir.

Cihaz seçimi önemli

Doğru cihaz seçimi işitme kalitesini dolayısıyla da hayat kalitesini doğrudan etkiliyor.

Cihaz alırken nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Öncelikle cihazlar hakkında araştırma yaparak işe başlayın.

  2. İhtiyaçlarınızı doğru tespit edin ve bunları satış sırasında size destek olan uzmanla paylaşın.

  3. En önemlisi fiyat karşılaştırması yapın.

  4. Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz cihaz için taksitlendirme imkanı olup olmadığını sorun ve cihazınızın garanti süresini teyit edin.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright © 2009 Alanya Ticaret Rehberi bir HBZ GRUP kuruluşudur.