Bilinen inci çiçeği, Zambakgiller familyasından olup, Orta Avrupa’nın dağ ve ormanlık bölgelerinde yetişirken, ülkemizde daha çok İstanbul, İzmir ve Toros dağlarının olduğu bölgelerde yetişir.
Küçük beyaz çiçekli ve hoş kokulu bir çiçektir.
Yaklaşık 15-30 cm boyutunda olan inci çiçeğinin küçük kırmızı yemişleri vardır ve zehirlidir
Beyaz çiçekleri salkımlar halinde büyür.
Bitkinin çiçeği kök, rizom, sap, yaprak ve çiçekleri, yapışkan bitki sıvısı, uçucu yağ ve glikozitleri içerir.
Çiçeklerinden çıkarılan esans, parfüm yapımında kullanılır.
Nisan ve mayıs aylarında çiçek açar ve çiçekleri küçük beyaz çanları andırır. Bu sebeple ülkemizde Mayıs Çanı olarak da adlandırılır. İlk baharda kendini göstermeye başlayan çiçekler yaz aylarında coşar ve kış mevsimine doğru dökülür. Bundan sonra bitki için bir dinlenme süreci başlar.
Bitki gölgeli ve rutubetli yerleri sever. Gölge ağaç altlarında yetişebilir
Müge çiçeğinin hızlı bir yer örtücü özelliği vardır. Dikilen bölgede hızla yayılırken etrafında hiçbir soğanlı veya mevsimlik bitkinin gelişimine izin vermez.
İnci çiçeği dolaylı güneşten de yararlanabilir. Doğrudan güneş ışığı onun için şart değilidir.
Ilıman iklimleri sever. Fazla sıcak ve fazla soğuk hava çiçeklerine olduğu kadar köklerine de zarar verir. Kış aylarında özellikle soğuktan korunmalıdır. Sera veya oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşürülmemelidir.çiçekleri narin olduğu için hava akımından etkilenmemeleri gerekir. İyi korunmalıdır. Bakıldığı yerde başka cisimlerle temas halinde olmamalıdır.
İnci çiçeğinde sulama çok önemlidir. Sulamanın düzenli olması gerekir. Bitkiyi sularken genellikle aynı günde ve aynı ölçüde su kullanılmalıdır. Bitkinin boyutunda oluşan fazlaca bir büyüme sonrası ölçü değiştirilebilir. Yaz aylarında da nispeten daha fazla su verilebilir.
Bitkiye verilen su toprağın her yerine eşit olarak yayılmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilmiş, dinlendirilmiş su verilmelidir.
Yılda bir defa vitamin desteği yapılmalıdır. Bu hem bitkinin daha uzun yıllar yaşamasına hem de çiçeklerinin daha gür çıkmasına sebep olacaktır.
Müge çiçeği saksı değişimi 2 senede bir ilkbaharda yapılır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmamış.
Yorum Yaz
ETİKETLER
Inci çiçeği kokusu nasıl Inci çiçeği öldürür mü Inci çiçeği neyi temsil eder Inci çiçeği ne zaman çiçek açar Müge çiçeği kokusu neye benzer Müge çiçeği nasil kokar Öldüren çiçek hangisi Hangi çiçekler uğursuzdur En zehirli bitki hangisi Müge çiçeği neyi temsil eder Lavinya neden
Yorumlar